Sofija Kymantaitė (1906).

M. K. Čiurlionio namai Vilniuje tęsia kultūrinių vakarų ciklą ,,Vaizdavausi laimę...“, kviesdami paminėti Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės 136-ąjį gimtadienį kovo 13 d., sekmadienį, 15 val. meniniame renginyje „Juntu tave tyliai ateinant“. Šiuo Sofijos citatos fragmentu, parašytu 1908 metais, intymiai šnabždama apie renginio metu vyrausiantį toną.

Paslaptingumo nuojautos: „Nežinau, kas tu esi – tačiau juntu tave tyliai ateinant. Nepažvelgiau dar tau į akis – tačiau semiu jau iš tavęs galybę. Sapnavau tave tiek kartų – o tikrume neparegėjau nė sykio. [...]“, suskambės aktorės Vaivos Kvedaravičiūtės skaitomų Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės atsiminimų žodžiuose. Šie rašytojos ir visuomenės veikėjos, dramaturgės ir vertėjos, pedagogės ir skaučių vadės, Lietuvos atstovės Tautų sąjungoje ir žydų gelbėtojos Antrojo pasaulinio karo metais, ryškiai savo darbais ir siekiais ženklinančios Lietuvos pabudimo ir brendimo epochą iki pat 1958 metų, atsiminimai liudija jaunystės darbus, pažintį ir užgimusią meilę Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui, bendrą judviejų veiklą ir sielų giminystę.

Sofijos gimtadieniui skirtas renginys parodys visų pirma žmogiškąsias dviejų Lietuvos kūrėjų puses, rašytojos prisiminimai sušildys susirinkusių žiūrovų sielas, o pirmieji Sofijos rašytiniai kūriniai, kupini jaunosios rašytojos pašaukimo ir autonomijos, bei M. K. Čiurlionio muzikinių kūrinių fragmentai nukels visus į dvidešimtojo amžiaus pirmojo dešimtmečio dvasia alsuojantį Vilnių.

Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės tekstus skaitys Klaipėdos jaunimo teatro aktorė Vaiva Kvedaravičiūtė, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrinius skambins pianistas Rokas Zubovas. Renginio režisierė Livija Krivickaitė. 

Kultūrinių renginių ciklu „Vaizdavausi laimę...“, skirtu praverti duris į bendrą Mikalojaus Konstantino ir Sofijos Čiurlionių dvasinį pasaulį, M. K. Čiurlionio namai taip pat prisideda prie kvietimo švęsti 700-ąjį Vilniaus gimtadienį, atskleisdami vieną tauriausių šiame mieste gimusių meilės istorijų.

 

Mūsų veiklą taip pat galite sekti:

Facebook | Instragram | Youtube | ČNaujienlaiškis

 

Kiti susiję straipsniai:

Naujas M. K. Čiurlionio namų projektas „Vaizdavausi laimę...“

Nepažintas Čiurlionių pasaulis: Vilniaus aplinkos spalvos