#Čiurlionis149

Šiandien švenčiame jau 149-ąjį M. K. Čiurlionio ir 29-ąjį M. K. Čiurlionio namų Vilniuje gimtadienius!

Šios progos – svarbus ir reikšmingas pamatas kitų metų svarbiems jubiliejams, kuriuos švęsime jau visos Lietuvos mastu. Tebus šie metai – susikaupimo, bendradarbiavimo ir vilties metai. Vilties, kad mūsų tautos genijaus vardas suskambės pasaulyje taip, kaip dar neskambėjo. Vilties, kad mūsų tauta su derama pagarba paminės šią svarbią progą. Vilties, kad kultūrinės, meninės, edukacinės programos bus paruoštos ir pristatytos su meile ir atsakomybe. Tokia, kokią jautė Čiurlionis, kurdamas ir savo kūrinius pristatydamas žiūrovams.

Kartu mes visi esame atsakingi už šio didelio menininko istorinio ir kultūrinio palikimo išsaugojimą, kartu mes galime sukurti metus trunkančią šventę, praturtinančią šių dienų pasaulį taip trūkstama šviesa. Šviesa, apie kurią mums pasakojo Čiurlionis. Šviesa, kuri nugali tamsą!

Su Tavimi ir Tau, brangus Konstantinai. Su 149 gimtadieniu.

Istorinis Čiurlionio kambarys Vilniuje, kurį 1907–1908 m. anuomet Šv. Andrėjaus g. 11 nuomojosi Konstantinas. Nuo 1995 m. rugsėjo 24 d. čia veikia dailininko ir kompozitoriaus kūrybos pažinimo ir atminimo centas – M.K. Čiurlionio namai.

„1995 m. rugsėjo 24 d. atvėrus duris, į tą mažą M. K. Čiurlionio kambarėlį Vilniuje sugužėjo tiek jį mylinčių, jo laukusių vilniečių, gal ir nenuostabu, kad nuo pirmųjų Čiurlionio namų Vilniuje veiklos dienų atsirado tiek geranoriškų ir atsidavusių pagalbininkų ir savanorių, pasišventusių puoselėti ir skleisti menininko dvasios ir kūrybos šviesą, gal ir nenuostabu, kad po 29 metų darbo Čiurlionio namų dvasia negęsta, bet skleidžiasi vis naujais sumanymais, atveria vis naujas prisilietimo prie M. K. Čiurlionio dvasios ir minties galimybes bei perspektyvas.“ – Čiurlionio namų vadovas, pianistas Rokas Zubovas.

Namų atidaryme dalyvavo Seimo Pirmininkas Česlovas Juršėnas, miesto meras Alis Vidūnas, daug garbių žmonių. Vytautas Landsbergis teigia, jog Vilnius bus M.K. Čiurlionio miestas.

Dėkojame, kad kuriate kartu ir leidžiate mums gyvuoti, dalintis Čiurlionio kūrybos šviesa bei puoselėti jo palikimą!

LRT archyvo video

 

Mūsų veiklą taip pat galite sekti:

Facebook | Instragram | Youtube | ČNaujienlaiškis

 

Kiti susiję straipsniai:

Justas Šervenikas: „norime, kad Čiurlionį grotų pianistai, apie jį anksčiau nė negirdėję.“

Vienintelis Szymon Nehring koncertas Baltijos šalyse

ČNaujienlaiškis | M. K. Čiurlionio gimtadieniui

149-ąjį M.K. Čiurlionio gimtadienį švęskime M.K. Čiurlionio kelyje