2024 10 11 - 2024 11 15
visą dieną


#SusitikimaiSuCiurlioniu

M. K. Čiurlionio namai Vilniuje, ruošdamiesi kompozitoriaus M. K. Čiurlionio 150-ųjų gimimo metinių minėjimui, tęsia meninį-edukacinį projektą „Susitikimai su Čiurlioniu“. Ketvirtus metus bendradarbiaujant su Vilniaus miesto vaikų dienos centrais, nevyriausybine organizacija „Gelbėkit vaikus“ ir VšĮ „Gravitas Shola“ vykdomas projektas suteikia galimybę socialinės atskirties zonoje gyvenantiems, dėl karo palikusiems namus ukrainiečių vaikams ir didesnio visuomenės dėmesio reikalaujantiems moksleiviams išsamiau susipažinti su dailininko ir kompozitoriaus M. K. Čiurlionio daugiasluoksne kūryba ir asmenybe.

Projekto dalyvių apsilankymas M. K. Čiurlionio namuose – tai žingsnis Vilniaus istorinių vietų pažinimo link, suteiksiantis impulsą tolimesniam norui pažinti miestą bei tapti žingeidžiais kultūros lauko dalyviais.

Šių metų projektą sudaro dviejų renginių ciklas „Kastukas sugrįžo!“, supažindinantis su Čiurlionio kūryboje vyravusiomis meninėmis raiškomis – muzika, daile, literatūra ir teatru. Edukacinių renginių metu dalyviai prisilies prie lietuvių liaudies mitologijos, dainų ir žaidimų, o šių kūrybinių apraiškų M. K. Čiurlionio paveiksluose ir muzikoje ieškojimas praktinių užsiėmimų metu skatins vaikus tapti kūrėjais. Per pažintį ir naujas patirtis dalyviai bus drąsinami gyvenimiškose situacijose mąstyti ir veikti kūrybiškai, nebijoti siekti savo tikslų, kaip to nebijojo daryti Konstantinas.

Prie projekto įgyvendinimo prisideda VšĮ „Stalo teatras“ ir M. K. Čiurlionio namų Vilniuje atstovai. Numatomi penki projekto „Susitikimai su Čiurlioniu. Kastukas sugrįžo!“ renginiai. Projektą remia Vilniaus miesto savivaldybė, projekto koordinatorė Milda Pleitaitė.


I. Meninė-edukacinė programa „Svečiuose pas Čiurlionį“

Renginio datos:
10.11 11:00 val.
10.11 13:00 val. 

Registracija: užpildyti formą

Pasakų knygos „Šiandien karaliai mums pasakas seka“ autorė Milda Pleitaitė renginio metu kvies išgirsti daugybę istorijų iš Kastuko vaikystės, papasakos apie Čiurlionių šeimą ir aplinką, kurioje užaugo menininkas.

Užsiėmimų metu dalyviai keliaus prie naktinio Druskonio ežero, pasiners į tapybinio Raigardo slėnio subtilybes, kurias savo paveiksluose užfiksavo Kastukas, sužinos, kokias lietuvių liaudies dainas kompozitorius mėgo dainuoti bei turės galimybę jų išmokti. Greta to, animacijos pagalba atgiję dailininko paveikslai kvies pasiklausyti pagal juos sukurtų pasakų, kurios padės drąsiai ir kūrybiškai žvelgti į Čiurlionio kūrybą, išlaisvins klausytojų mintis ir leis tyloje išgirsti, ką šnabžda karaliai.

Interaktyvios meninės dirbtuvės kartu su dailininke Vaida Kunigėlyte patiems edukacijos dalyviams suteiks galimybę tapti dailininkais ir, sužinojus čiurlioniškų simbolių ir spalvų paslaptis, sukurti savo paveikslą.

Renginio trukmė – 60 min.


II. Spektaklis „Auksaplaukis ir Auksažvaigždė“ iš J. Basanavičiaus tautosakos bibliotekos

Renginio datos:
11.14 16:00 val.
11.15 14:00 val.
11.15 16:00 val.

Registracija: užpildyti formą

Tai pasaka apie senos raganos pamestus karaliaus vaikus, apie broliškumą, atjautą ir pasiaukojimą. Apie tai, kad, jeigu sieksi savo tikslo, būtinai jį pasieksi. Pasakos personažai sukurti iš spalvotų siūlų kamuoliukų, ričių, mezginių skiaučių, suveltų kuodelių, nertų kepurių, servetėlių ir neužbaigtų mezginių. Kiekvienas siūlelis – kaip takelis, vedantis į tikros karalystės, į gražios pasakos pasaulį.

„Pasakos – tai lyg vaistai, nes turi gydomųjų galių. Pasakose yra priemonių, padedančių pataisyti arba atkurti bet kokią prarastą sielos spyruoklę“, – teigia spektaklio režisierė Saulė Degutytė.

Po spektaklio vyks meninės dirbtuvės, kurių metu dalyviai kurs savo pasakos personažą.
Renginio trukmė – 60 min.


Renginiai nemokami. Viename renginyje gali dalyvauti iki 25 moksleivių.
Atkreipiame dėmesį, kad vietų kiekis ribotas, todėl kviečiame registruotis iš anksto. 

Dėl papildomos informacijos galima kreiptis į projekto koordinatorę Mildą Pleitaitę el. paštu mkc.namai@gmail.com ar tel. +370 610 60 147.