2024 10 24
18:00 - 19:00


Spalio 24 d. 18 val., vienintelį vakarą, Mariną Baranovą galėsime išgirsti M. K. Čiurlionio namuose – skambės jos „dialogas“ su Čiurlioniu.

Jei žmogaus asmenybė yra kaip mozaika, tai Marinos Baranovos mozaika susideda iš išskirtinai daug ypač spalvingų ir ryškių gabalėlių. Gimusi Charkive (Ukraina) muzikų šeimoje su fortepijonu  ji buvo supažindinta dar prieš gimstant. Marinos Baranovos namai buvo muzikinių nuotykių žaidimų aikštelė, turejusi įtakos jos kaip pianistės virsmui. Nuo pat mažens jos tėvai mokė laisvės muzikoje, tie potyriai šiandien menininkei leidžia patirti muziką kaip holistinį pašaukimą, nesvarbu, kokiame ji būtų vaidmenyje – pianistės, kompozitorės ar improvizatorės.

Marina Baranova. Nuotr. Gregor Hohenberg.

Baigusi muzikos mokyklą gimtajame Charkive, Marina Baranova sulaukė legendinio pedagogo Vladimiro Krainevo dėmesio, paskatinusio ją 1990-ųjų pabaigoje persikelti į Vokietiją ir studijuoti  Hanoverio muzikos, dramos ir medijų universitete, kuris buvo ir išlieka vienu geriausių pasaulio muzikos universitetų.

Dar studijų metais prasidėjo aktyvi koncertinė pianistės veikla su įvairiais pasaulio orkestrais ir solo programomis, tačiau meilė improvizacijai visada buvo greta. 2016 m. savo albume „Hypersuite“ ji „perdirbo“ baroko kompozitorius, tokius kaip Bachas, Rameau, Handelis ir Couperinas, bei suteikė jiems iki tol negirdėtas spalvas, derindama naująsias technologijas su nemaria klasika. 2018 m. Claude’o Debussy muzika įkvėpė jos kitus įrašus plokštelėje „Išskleidžiant Debussy“. Kartais, pasak menininkės, norint sukurti visą muzikinį kosmosą, užtenka vos trijų natų. Ypatingas projektas buvo tolesnis albumas „Atlas for Imaginary Places“, sukurtas dalyvaujant jos auditorijai, pavertęs nuotraukas ir asmenines istorijas fantastišku muzikiniu kraštovaizdžiu.

Svarbiausias Marinos Baranovos meninis partneris yra jos vyras Damianas Marhuletsas, talentingas kompozitorius ir vaizdo menininkas, su kuriuo susipažino studijų laikais Hanoveryje. Jis rėmė pianistės elektroninio garso generavimo tyrinėjimus ir sukūrė meniniu požiūriu puikius vaizdo įrašus jos albumams. 2023 m. pabaigoje buvo išleistas Baranovos albumas „Cosmic Calendar“, kuriame ji debiutavo prodiuserės vaidmenyje. Tuo pat metu menininkė pradėjo kitą didelį projektą – vadovavo savo muzikos salonui „Villa Seligmann“ Hanoveryje. Ši vieta siekia pasiūlyti visapusišką muzikinę patirtį, derinant klausymąsi su refleksija, diskusijomis bei Baranovos holistiniu požiūriu į muziką.

Programa

M. K. Čiurlionis

Noktiurnas cis-moll Nr. 2, VL 183
Humoreska, VL 162
Preliudas b-moll, VL 182a
Ekspromtas fis-moll, VL 181
Druskininkų preliudas Nr. 1, VL 185
„Angelus Domini“, VL 184 
Preliudas H-dur Nr. 3, VL 186
„Lakštingala“, VL 268
„Ruduo“, VL 264

Improvizacija preliudo F-dur, VL 188, tema

„Balti laiškai“

E. Bloch – „Svajonė“
C. Debussy / M. Baranova – „Benamio vaiko giesmė“
M. Baranova – „Tuo tarpu praeityje“
J. S. Bach / M. Hess / Johny Marks / M. Baranova – „Rytojus visada yra“
C. Chaminade / M. Baranova  – „Giesmė paukščiui“
M. Leontovych / S. Yushkevich – „Giesmė varpui“
M. Baranova – „Tėvynė“

„Hipersiuita Couperinui“:

F. Couperin / Marina Baranova – „Le Tic-Toc-Choc“
F. Couperin / Marina Baranova – „Les Barricade Mystérieuses“
F. Couperin / Marina Baranova – „La Platine“
F. Couperin / Marina Baranova – „Le Carillon de Cithere“
F. Couperin / Marina Baranova – „Musette de Taverni“

 

Koncertas nemokamas.
Durys atidaromos 20 min. prieš koncertą.
Prasidėjus koncertui, vėluojantys klausytojai neįleidžiami.

2024 metų ciklo Dialogai su Čiurlioniuuždarymo koncertas.
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Facebook