Mieli Čiurlionio namų Bičiuliai,

Ketvirtąją M. K. Čiurlionio namų Kaleidoskopo savaitę žvilgsnius nukreipiame į kaimyninius miestus, miestelius bei kaimynines šalis. Pasineriame į kelionę M. K. Čiurlionio vardu pažymėtomis gatvėmis bei vietomis.

Vilnius, 2021 m. Fotografas Kęstutis Pleita

Šią kelionę pradedame Vilniaus mieste, esančioje M. K. Čiurlionio vardo gatvėje, kuri mus atveda į Vingio parką. Šios gatvės subtiliu grožiu ir visus metų laikus apimančiais, fotografiniais jos momentais su mumis ir visais pasidalina mūsų Facebook sekėja Sigita (nuoroda). Pasigrožėję vietine Čiurlionio gatve, persikeliame į Druskininkus, kur ji tampa pagrindine miesto arteriją. Čia iš pačių Druskininkiečių išgirstame, kokius pavadinimus ši gatvė turėjo prieš tai ir kokiais metais bei kokiai progai atminti gavo Čiurlionio vardą. Aušros papasakota istorija, tiesiai iš archyvo – sužavi, ją galite rasti šio pranešimo komentarų skiltyje.

Šio miesto žiemos stebuklo apsuptyje taip pat pažymime ir Vasario 16-ąją, skambant bene pačioms gražiausioms, kada nors sukurtoms lietuvių liaudies dainų adaptacijoms chorui, pasivaikščiodami Čiurlionio takais, aplankydami Ratnyčėlę bei Raigardo slėnį. Video įrašą „M. K. Čiurlionio takais Druskininkuose“ (2021) žiūrėkite Čiurlionio namų Youtube kanale, o pilną pranešimą šia tema skaitykite – Facebook paskyroje.

Palikę Druskininkus užbėgame į Čiurlionio gimtinę Varėną, į Pasakų ir padavimų parką bei Plungę, kur M. K. Čiurlionis sulaukęs trylikos, pradėjo mokytis Kunigaikščio Mykolo Oginskio dvaro orkestro mokykloje. Prisimename mėgstamiausią brolio Stasio prisiminimą apie Čiurlionį, kurį pasakodavo ilgais žiemos vakarais šeimai susirinkus prie židinio. Koks jis? Skaitykite – ČIA.

O iš ten patraukiame į kaimynines šalis Lenkiją, Varšuvos priemiestį Markos (lenk. Marki) ir Baltarusiją, Minską, kuriame Čiurlionio vardo gatvė atsirado gana neseniai – 2015 metais, pažymint 140-ąsias menininko gimimo metines. Šioje gatvėje taip pat stovi ir Čiurlioniui skirtas paminklas. Lietuvos Respublikos ambasada Minske pasidalino šios vietos fotografijomis, kurias galite peržiūrėti – ČIA.

Kelionę po Čiurlionio gatves, kurių vien Lietuvoje esti dvidešimtyje miestų, miestelių ir gyvenviečių, kviečiame tęsti kartu – galbūt Jūs žinote, kur dar yra M. K. Čiurlionio gatvių, skersgatvių, skverų ar alėjų? Pasidalinkite su mumis.

Pilną istoriją skaitykite – ČIA.

 

#MKČkaleidoskopas – Keturios skirtingos temos, du pranešimai per savaitę – antradieniais ir ketvirtadieniais – tai dienos kuomet Čiurlionio kaleidoskopas atskleis po naują istoriją, pasakojimą, prisiminimą, naujieną ar diskusijos vertus apmąstymus.

#ČNaujienlaiškis apie Čiurlionio namų veiklą: idėjos, projektai, iniciatyvos ir kt. Prenumeruok ir visos svarbiausios #ČNaujienos bus pas tave! Prenumeratos formos nuoroda: ČNaujienlaiškis

Mūsų veiklą taip pat galite sekti / Connect with us:

Facebook | Instragram | Youtube | ČNaujienlaiškis

 

Kiti susiję straipsniai:

MKČ Kaleidoskopas | Apie mūsų baltiškuosius kaimynus

MKČ Kaleidoskopas | Kas gi siejo J. Vileišį ir M. K. Čiurlionį?

MKČ Kaleidoskopas | Nuo lietuvių kalbos pamokų iki meilės istorijos

MKČ Kaleidoskopas | Ar išdrįstumėte mesti sniego gniūžtę į patį kunigaikštį M. Oginskį?

MKČ Kaleidoskopas | Vasario 16-ąja, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, lai skamba liaudies dainos

MKČ kaleidoskopas | Čiurlionis pasaulyje

MKČ Kaleidoskopas | Tai Čiurlionis

Čiurlionio namai pradeda šešiolikos savaičių kaleidoskopą